Welke KVV kiezen

Er zijn verschillende afwegingen bij een keuze voor een KVV. In ons assortiment vindt u enkel de betere KVV merken, u kunt er altijd van overtuigd zijn dat u bij ons kiest voor een KVV van uitstekende kwaliteit. Indien u meer wilt weten over de verschillen, dan kunt u onderstaand artikel lezen, hopelijk helpt het u bij het uitkiezen van de KVV waar u zelf het meeste vertrouwen in heeft. Uw keuze moet ook goed bij uw huisdier passen. Indien er sprake is van een allergie, of u heeft hier vermoedens van, dan raden wij u aan voor een enkelvoudige KVV te kiezen en het artikel over uitsluitdieet te lezen.

Premix/kruidenmix

Er zijn KVV merken die een premix of kruidenmix toevoegen, hier zijn wij geen voorstander van, aangezien de samenstelling niet altijd bekend is en toevoegingen voor onze huisdieren niet nodig zijn. Uw huisdier (hond, kat of fret) is gezond en vitaal op de juiste voeding, geïnspireerd op de oorspronkelijke voeding uit de natuurlijke leefomgeving. Een zgn. premix (soort vitaminepil) is hierbij niet nodig. Uw huisdier eet bij voorkeur minimaal 4 diersoorten in 3 weken, bij KVV merken met een premix is dit niet nodig. Een rund variant met een premix kan dan voldoende zijn. Het voordeel is dat u altijd maar 1 soort voeding in huis hoeft te hebben, maar veel fabrikanten zijn onduidelijk over de samenstelling en van bekende samenstellingen weten we dat daar vaak suiker en/of zout aan wordt toegevoegd, dat is geen positieve bijdrage aan de voeding. Wij zijn van mening dat voeding met een premix niet de beste keus is voor uw huisdier en hebben het derhalve niet in ons assortiment opgenomen.

Compleet voer

Een aantal KVV merken maken een compleet variant. Bijv. DARF, deze heeft een variant met rund, kip, lam en geit. Aangezien dat 4 diersoorten zijn, hoeft u nooit iets anders bij te voeren. U voert dan compleet. Een compleet variant, zoals DARF heeft, biedt het voordeel van een voeding met een premix, maar dan van volledig natuurlijke bronnen.

Diersoorten afwisselen - niet compleet

De meeste KVV merken zijn niet compleet, maar door verschillende smaken/varianten te voeren wordt het een complete maaltijd. U voert dan minimaal 4 verschillende smaken per 3 weken. Dit klinkt bewerkelijker dan de hiervoor vermelde varianten, maar dat valt heel erg mee. U kunt bijv. combinatie dozen kopen, daar zitten al minimaal 4 smaken in, u hoeft alleen de doos telkens op te maken en uw huisdier krijgt de variatie die nodig is.

Binnen deze groep KVV's (niet compleet) kunnen we onderscheidt maken tussen enkelvoudige varianten en niet enkelvoudige varianten.

Enkelvoudig voer

Bij een enkelvoudige KVV is zowel het vlees en de organen, als het bot van dezelfde diersoort. Dit is van groot belang voor dieren met een allergie voor een bepaalde diersoort, bijv. kip. HaaksBARF maakt bijv. uitsluitend enkelvoudige KVV's van zeer hoge kwaliteit. Veel andere merken doen dit niet, in een rund variant worden bijvoorbeeld vaak kippenbotten gebruikt als calciumbron. Bij alle producten vermelden wij wat er in zit, mits bekend. Tevens vindt u van veel producten analyses op de productpagina's.

Groente

Veel KVV merken bevatten groente. Groente wordt vaak toegevoegd als ruwe vezel, dit bevordert de darmflora van uw hond. Katten en fretten eten geen groente, de KVV's voor deze huisdieren bevatten dit dan ook niet. Voor honden bestaan verschillende denkwijzen. Regelmatig wordt gezegd dat groente geen onderdeel uitmaakt van het natuurlijke menu van een hond, of hun voorouders, de wolf. Het zijn carnivoren en daardoor hebben zij geen groente nodig. Anderen zeggen dat groente misschien niet noodzakelijk is, maar dat bij het eten van hun prooi ook een deel van de maag en darminhoud wordt opgegeten waar weer groente in zit. Derhalve kreeg de wolf ook groente in het menu.

Gezien de verschillende opvattingen gaan wij er vooralsnog vanuit dat groente niet specifiek goed, maar ook niet slecht is, het kan in ieder geval geen kwaad, mits het goed vermalen is. Te grove groente kan een hond niet verteren vanwege het korte maag/darm stelsel.

Biologisch hondenvoer/kattenvoer

Een laatste overweging in het kiezen van een KVV is de herkomst van het vlees en de groente. Er zijn KVV fabrikanten met het EKO keurmerk die biologische KVV's leveren. DARF is er daar één van, zowel het vlees als de groente is van biologische herkomst. Meer biologische merken hebben wij niet in ons assortiment. Een voordeel kan zijn dat de kip biologisch is, bij kippen wordt normaal gesproken veel antibiotica gebruikt, maar bij biologische kippen wordt enkel antibiotica toegepast wanneer dit volgens de dierenarts noodzakelijk is voor bijv. het herstel.