Uitsluitdieet / eliminatiedieet vers vlees voor hond of kat

Een eliminatiedieet kan gevolgd worden indien uw hond een voedselallergie heeft, of wanneer u hier vermoedens van heeft.

Hoe herkent u een voedselallergie bij uw hond

Elke hond kan anders reageren bij een allergie voor bijvoorbeeld een specifiek eiwit of granen in de voeding. Symptomen die vaak voorkomen zijn:
- Jeuk
- Huidschilfering
- Kale plekken
- Rode huid
- Ontlasting problemen (diarree, te hoge frequentie van ontlasten)
- (Enkelzijdige) oorontsteking

Uw hond vertoont één of meerdere van bovenstaande symptomen

Het is niet zeker dat bij bovenstaande symptomen sprake is van een voedselallergie. Dergelijke klachten kunnen meerdere oorzaken hebben en wij raden u altijd aan om contact op te nemen met uw dierenarts. Wanneer gedacht wordt aan een voedselallergie, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De meeste dierenartsen zullen u aanraden om een hypoallergene brok te gaan voeren. Het is uw eigen keuze of u dit advies opvolgt. Veel hypoallergene brokken bevatten echter granen, en die veroorzaken in de meeste gevallen een allergische reactie. Een hypoellergene brok is dus geen garantie op succes en dergelijke brokken wilt u liever ook niet blijven voeren én u zal niet weten waar uw hond allergisch voor is en kan daar derhalve geen rekening mee houden. Bij bepaalde beloningen kan de stof die de allergische reactie opwekt één van de bestanddelen zijn. Zo loopt u altijd een aanzienlijk risico dat uw hond stoffen binnenkrijgt waar een allergische reactie mee wordt opgewekt. Een alternatief is een eliminatiedieet op basis van KVV. U geeft uw hond zuivere voeding en komt er precies achter waar uw hond allergisch voor is.

Hoe werkt een eliminatiedieet

Bij een eliminatiedieet voert u gedurende een periode van minimaal 6 weken slechts 1 diersoort. Tijdens deze periode krijgt uw hond niets anders, ook geen kauwkluiven, die zijn namelijk in de meeste gevallen gemaakt van onderhuids bindweefsel van runderen. Binnen enkele weken, soms al na 2 weken, ziet u verbetering optreden. Een goede smaak om een eliminatiedieet mee te starten is bijv. paard. U voert dit gedurende 6 weken, in de eerste dagen tot een week kunnen de bestaande klachten verergeren, als er na 4 weken geen verbetering optreedt, dan stopt u met deze smaak en stapt u over op een andere, bijv. konijn. Kies altijd een diersoort die u nooit eerder aan uw hond heeft gevoerd, dan kan daar in principe geen allergie voor bestaan.

Er treedt wel verbetering op na 4 weken. Houdt deze smaak voor totaal 6 weken vol. Als alles goed gaat stapt u over op een nieuwe smaak, bijv. lam. U geeft de eerste 3 dagen alleen deze nieuwe smaak, vaak ziet u al snel of uw hond slecht op die smaak reageert, gebeurt dat niet, ga dan na die 3 dagen de 2 smaken afwisselen, daarmee bedoelen we de smaak die al 6 weken goed ging plus de nieuwe smaak. Houdt dit 4 weken vol. Reageert uw hond wel slecht op die nieuwe smaak binnen de 3 dagen? Stop dan onmiddelijk met die smaak en stap over op een andere, bijv. geit.

U heeft nu al 2 smaken waar uw hond goed op reageert. Zet bovenstaand patroon door tot u voldoende afwisseling heeft om 4 diersoorten in 3 weken te kunnen voeren. Wij raden aan om het eliminatiedieet voort te zetten tot u minimaal 6 smaken heeft. Tevens raden wij aan om minimaal 1, maar bij voorkeur 2 smaken niet te voeren, zodat u op een later moment nog een eliminatiedieet kunt starten met nieuwe smaken wanneer dit nodig mocht blijken.

4 smaken in 3 weken?

U leest vaak dat u het beste 4 smaken in 3 weken kunt voeren voor een optimaal menu, wij adviseren u dit ook. U vraagt zich misschien af of het dan geen probleem is om een eliminatiedieet te starten, aangezien u dan niet de nodige variatie kunt toepassen. Dit is geen probleem, uiteraard is het beter om een optimaal menu te hebben met minimaal 4 smaken in 3 weken, maar dat is niet altijd mogelijk. Het is beter om uw hond gedurende een periode zo min mogelijk bloot te stellen aan een stof waar allergisch op wordt gereageerd, dan vast houden aan het optimale menu. Uw hond komt echt niets te kort als u voor een korte periode minder afwisseling biedt. Bovendien zijn er honden die een ernstige allergie hebben en slechts 1 of 2 smaken kunnen verdragen. In dat geval kan een optimaal menu niet geboden worden, maar die honden hoeven zeker niet ongezonder te zijn. Een hond is gezonder op slechts 2 smaken, dan op 6 smaken waarvan er 4 een allergische reactie veroorzaken.